Üretimi esnasında soya fasulyelerinden alkollü maddeler çıkarsa, soya sosunun yenmesi caiz midir?

2014/03/10
Soru
Soya sosu yapılmadan önce soya fasulyelerinden alkollü maddeler çıkmaktadır (The Soya Beans are fermented), hal böyleyken soya sosunu yemek caiz midir?

Büyük taklit mercileri (Allah onları korusun) şöyle cevap vermişlerdir:

 

Hz. Ayetullah Uzma Hamaney (Allah onu korusun):

 

Sarhoş edici değilse, sakıncası yoktur.

 

Hz. Ayetullah Uzma Mekarim Şirazi (Allah onu korusun):

 

Eğer sarhoş edecek derecede alkol taşırsa caiz değildir. Aynı şekilde her ne kadar şimdi sarhoş edici olmasa bile daha önce sarhoş edici alkollere bulaşmışsa da caiz değildir.

 

Hz. Ayetullah Uzma Safi Gülpeygani (Allah onu korusun):

 

Sirke ve sorduğunuz şeydeki gibi bazı yiyeceklerde tahlil yoluyla alkolün bir yüzdeliğinin olduğunun anlaşılması, onun necasetine sebep olmaz ve onu yemenin bir sakıncası yoktur. En iyisini Allah bilir.

Ayrıntılı Cevap
Bu sorunun ayrıntılı cevabı yoktur.

Yeni Makale ve Video öğeleri

Yeni Kitaplar

  • Sorularla Kerbela Kıyamı

    Her insanın kendisine ait bir öz geçmişi, doğumuyla başlayıp, gençlik ve olgunluk devresiyle devam ...
  • Sorular ve Cevaplar Cilt 1

    Sorular, ihtiyacımız doğrultusunda oluşan bilmediğimiz, anlam veremediğimiz durumların gerekli mercîye danışılm ...